Videofilm

"Gammeldags mad på gammeldags facon"
Videoen findes nu på DVD og kan stadig købes - Kr. 75,-


Filmen viser 10 ældre landhusmødre, som på Stjernholms gamle komfur laver "Gammeldags mad på gammeldags facon", - som filmen hedder.
Et af formålene har været, at museet gerne vil være med til at bevare disse kvinders store viden om, hvordan man fik en husholdning til at køre i årene 1930 - 50.
Hvilke retter var almindelige her på egnen? Var man virkelig næsten selvforsynende på gårdene? Hvad gik hele denne nedarvede kvindeviden ud på?
Mad er en god ting at snakke om. Emnet har virkelig været debatskabende. Hvad spiser unge familier i dag? De har ikke tid til lange forberedelser, og man kan jo købe mange færdigretter og halvfabrikata i dag. Måske har vi bare indrettet os, så den lettere mad passer bedre til vor levevis i dag. Datidens landbofamilier havde hårdt kropsligt arbejde hver dag og måtte have kost derefter. Og var kosten virkelig bedre i gamle dage?
"Partner Film og TV" er blevet kære, unge mennesker for de 10 landhusmødre. Thomas Kjærholt og Bjarke Offersen fra Horsens tog strabadserne med ophøjet ro. De har optaget og klippet filmen, de har også smagt på alle retterne og tålt kærlige og drillende bemærkninger. Det er en smuk film, med glimt fra haver i Nim, udendørs billeder af Stjernholm gennem årstiderne og først og sidst: Kære ældre ansigter, der taler egnens dialekt, køkken og bryggers i røg og damp, syltet ind i dejlig gammel musik.
De 10 agerede "filmstjerner" tager den nye værdighed med ro. De slagter kokken og hakker grønkålen, koger "kjænvællingen" og brygger øllet. Og forklarer på egnens dialekt, hvad end der sker.

Øllet blev brygget ved Kjørmestide. Herdis Terkelsen fra Flemming, som har skænket det gamle bryggeriudstyr, kom og hjalp. Hun forklarer, hvordan hun har brygget øl gennem gange år.
Filmen kan stadig købes på museet Stjernholm for kr. 75,-